Actueel

De binnenkant van sociaal isolement

Studiedag ‘De binnenkant van sociaal isolement’

Mensen in sociaal isolement verbergen zich achter een masker, vier muren of een dikke sjaal. Ze zijn onzichtbaar of worden onzichtbaar gemaakt door de buitenwereld. Hoe kijken zij naar de wereld om zich heen en naar zichzelf? Hoe beleven ze de afstand die ze voelen tot hun omgeving? En wat kunnen wij doen om opnieuw connectie te maken? Of beter nog, hoe grijpen we preventief in op het proces van vereenzaming? Odisee Hogeschool onderzocht het in Brussel, in opdracht van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Op 8 februari 2024 gaan we hier graag over in gesprek tijdens onze studiedag.

MEER LEZEN
Zoom Seniors.

Seveval-rapport is klaar!

Seneval, is de naam van een onderzoek van de GGC, waarbij een evaluatie werd gemaakt van een geïntegreerd en buurtgericht hulp- en zorgmodel om senioren te helpen langer thuis te blijven wonen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

MEER LEZEN
livestream Resokit.

Studiedag Eenzaamheid en Sociaal Isolement

Op 21 oktober 2021 organiseerde de VGC in samenwerking met Odisee Hogeschool een studiedag over eenzaamheid en sociaal isolement. Naast een inhoudelijke uiteenzetting, knoopten we een gesprek aan met Brusselse professionals en beleidsmakers over beleidsdomeinen heen. Benieuwd?

MEER LEZEN

De eenzame eeuw – Noreena Hertz

We leven in een tijdperk waar eenzaamheid troef is, terwijl we beter verbonden zijn dan ooit. Sociale isolatie blijkt een steeds groter probleem onder jongeren en ouderen, voor zowel mannen als vrouwen. In haar boek “De eenzame eeuw” duikt Noreena Hertz, aan de hand van verhalen, eigen ervaringen, wetenschappelijke inzichten in de diepte van dit fenomeen, waarbij ze verschillende perspectieven belicht (economisch, sociaal, historisch, …).

MEER LEZEN

Projectoproep zorgzame buurten

Vlaanderen lanceert in het kader van Zorgen voor Morgen een projectoproep zorgzame buurten. Tot 8 november 2021 kunnen lokale besturen, welzijns- of zorgorganisaties, of zorgraden van eerstelijnszones projecten indienen die gericht zijn op samenwerkingsverbanden die werk maken van zorgzame buurten.

MEER LEZEN

Dossier eenzaamheid Movisie

Je af en toe eenzaam voelen, hoort bij het leven. Vaak gaat dat gevoel vanzelf over. Anders is het als eenzaamheid aanhoudt. Dan kan het leiden tot serieuze gezondheidsproblemen zoals depressie, alcoholverslaving, slaapstoornissen en hart- en vaatziekten. Gemeenten, sociale professionals en inwoners spelen een cruciale rol bij het voorkomen en verminderen van eenzaamheid. Maar wat werkt bij de aanpak van eenzaamheid? En hoe kun je op een systematische en duurzame manier aan de slag gaan? In het dossier eenzaamheid van Movisie lees je er meer over.

MEER LEZEN

Eenzaamheid bij jongeren

Eenzaamheid is niet enkel een verhaal van ouderen. De voornaamste risicogroep die langzaamaan meer aandacht krijgt is de groep van jongeren. Zij voelen zich op belangrijke kruispunten in het leven vaak alleen. Wil je graag meer weten over eenzaamheid bij jongeren en de aanpak ervan?

MEER LEZEN

The Swedisch Theory of love

De keuze van de Zweedse overheid om alles in te zetten op onafhankelijkheid en autonomie van de Zweedse bevolking, leidde tot een ware eenzaamheidsepidemie. Documentairemaker

MEER LEZEN