Organisatie

Als organisatie fungeer je niet vanop een eiland, maar met beide voeten in de lokale gemeenschap. Naast de buurtbewoners en andere actoren, kan je een actieve bijdrage leveren aan de buurt. Buurtgericht werken is een vorm van netwerkversterking die zowel de netwerken van de organisatie, de buurt, als van je doelpubliek ten goede komt.

Allianties aangaan met de buurt vraagt tijd en mentaliteit. Zowel in de praktijk, de cultuur als het beleid van je organisatie is dit merkbaar. De buurt leer je pas echt kennen als je er ook deel van gaat uitmaken. Een regelmatige buurtanalyse volgt de tendensen van de buurt op, vertelt je hoe je jezelf als organisatie positioneert in de buurt en hoe anderen naar je kijken of wat ze van je verwachten.

Om vanuit een organisatie aan netwerken te bouwen die de sociale inclusie bevorderen, is het nodig om op verschillende fronten acties te ondernemen: de politiek-sociale omgeving, de organisatie, de medewerkers en je doelpubliek.

Er zijn wel aandachtspunten maar er bestaat geen stappenplan om buurtgericht te werken. Soms gaat het vlot en op andere momenten komt er niets van terecht. Er is ploetertijd nodig: tijd om te verkennen, te proberen, te praten, te mislukken en opnieuw te beginnen.

Onder “goed om weten” vind je meer achtergrondinformatie terug over de organisatie als hefboom voor sociale includie. De tools geven je handvaten om hiermee actief aan aan de slag te gaan.

resokit-tekstballon-organisatie